Operasjon og innovasjon
Helse Midt-Norge RHF er en trofast hovedsamarbeidspartner til NTNU Discovery. Det betyr at alle ansatte i regionens største arbeidsplass, rundt 22.000 i tallet, kan få støtte til å teste ut om idéene sine har et kommersielt potensial.
Tekst: Per-Steinar Moen
Foto: Kristoffer Wittrup
Tre av Helse Midt-Norge RHF sine ansatte er samlet på et møterom på hovedkontoret i Stjørdal for å diskutere hvordan NTNU Discovery kan være en liten, men viktig brikke i å bidra til innovasjoner mellom alle operasjoner og konsultasjoner i helsetjenesten.
Trude Basso er fagdirektør for helsefag, forskning og utdanning i Helse Midt-Norge og er sammen med assisterende fagdirektør Audun Eskeland Rimehaug og innovasjonsrådgiver Marit Skyrud Bratlie skjønt enige om at helseforetakene har et stort potensial for innovasjon og nyskapning.
«Sykehuset er et arnested for gode idéer, så fremt det blir tilrettelagt for det. Det er få plasser du har så høy konsentrasjon av høyt utdanna, kreative og kloke hoder som du har i helsetjenesten. Det er en … gullgruve!», sier hun.
Tidligere i vår publiserte de regionale helseforetakene rapporten «Forskning og innovasjon til pasientens beste». I forordet slår forfatterne fast at «spesialisthelsetjenestens systematiske innsats for forskning og innovasjon er sentral for hvordan tjenesten utvikles videre», men advarer også om at det «med press på økonomi og helsepersonell er krevende, men kanskje enda viktigere å finne tid og rom til forskning og innovasjon».
Trude Basso deler denne virkelighetsforståelsen: «Det er travelt å jobbe på sykehus», sier hun. For å ha muligheten til å videreutvikle idéer, er oppfinnerne avhengige av å få frigjort tid i arbeidsdagen. «Innovasjonsmidler er en måte å kjøpe seg tid til å utvikle idéer og komme videre. Og der er NTNU Discovery veldig bra», sier Trude Basso.
Fra truser til kunstig intelligens
De mest forskningstunge miljøene tilknyttet universitetssykehuset St. Olavs hospital er, ikke overraskende, høyt representert i søknadene til NTNU Discovery fra ansatte i Helse Midt-Norge. Spesielt er miljøet tilknyttet radiologi og bildediagnostikk på NTNU og St. Olavs hospital langt framme i utviklingen av ny MR-teknologi og hyppig representert i både søknader og tildelinger.
Under forrige tildeling av hovedprosjektmidler i vår fikk forskningsgruppa bak Proviz tildelt én millioner kroner til å videreutvikle kunstig intelligens og maskinlæring til å lage sannsynlighetskart over kreftsvulster i prostata. Proviz består av forskere fra NTNU og klinikere fra Helse Midt-Norge, som til daglig arbeider med å se etter kreftsvulster ved mistanke om prostatakreft.
«Vi ser at det er mange av de samme miljøene på St. Olavs hospital som går igjen i søknadene, men vi vil også oppfordre de andre helseforetakene – altså Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag, til å søke. Der vil jeg tro det er potensial for flere søknader enn det vi ser nå», sier innovasjonsrådgiver Marit Skyrud Bratlie. Det er jo også en del som tenker at “vi driver ikke med innovasjon, vi”, men så gjør de faktisk det, sier hun.
Noen ganger kommer det søknader fra miljøer som ikke har akademisk forskningsbakgrunn. Sykepleiere på ortopedisk avdeling på St. Olavs hospital har store utfordringer med eldre, kognitivt svekkede pasienter som får satt inn blærekateter i forbindelse med kirurgiske inngrep. Under en innovasjonsdag på sengeposten, utarbeidet de en løsning på utfordringene: en ny type undertøy, kalt multitruse, skal gjøre det vanskeligere for pasienten å fjerne kateteret og ta på operasjonssåret.
Lav terskel
Det er lang vei fra en idé til ferdig produkt. Å utvikle nytt medisinsk utstyr – eller nye medikamenter – er en prosess som kan ta mange år og koste flere titalls millioner kroner. Den første finansieringen man får til et prosjekt, kan ofte være den viktigste.
Audun Eskeland Rimehaug sitter også i styringsgruppen for NTNU Discovery. Han har tidligere selv vært involvert i prosjekter som har søkt om støtte fra NTNU Discovery og andre finansielle støtteordninger.
Assisterende fagdirektør Audun Eskeland Rimehaug.
Han mener det er lav terskel for å søke penger fra NTNU Discovery. «Den største terskelen for de ansatte i Helse Midt-Norge er å vite om NTNU Discovery», sier han. For det er enkelt å søke på midler fra NTNU Discovery, spesielt forprosjektmidlene som blir behandlet fortløpende. «Du trenger ikke veldig mange formelle ting på plass – du må være ansatt og ha en idé med kommersielt potensial. Hvis man sammenligner med andre støtteordninger, har NTNU Discovery en lav terskel for å søke», sier han.
Helse Midt-Norge RHF har vært hovedsamarbeidspartner med NTNU Discovery siden 2013 og de bidrar med penger til lovende innovasjoner, med kompetanse ved deltakelse i juryer og styringsgruppe og ikke minst med søknader fra egne ansatte.
Trude Basso mener at såkornmidler – penger som gis i starten av en innovasjonsprosess, er med på å stimulere de ansatte til å forfølge en kreativ tanke som kan komme helsevesenet til gode.
«Vi ser verdien av at våre ansatte, som har personlig erfaring fra helsetjenesten og sine kloke hoder, får anledning til å jobbe fram gode løsninger. Vi har en egenverdi i det», sier fagdirektør Trude Basso.
Andre nyheter
Ny søknadsfrist for hovedprosjekt 2024
Du kan nå søke om støtte til hovedprosjekt med inntil 1.000.000 kroner for ansatte og 300.000 for studenter. Søknadsfrist for hovedprosjekt høst 2024 er 30. september.
4,6 millioner til «morgendagens helter»
«Da synes jeg vi skal gi alle sammen en skikkelig applaus. Det her er morgendagens helter», utroper prorektor Torill Hernes foran en hundretalls på Havet på halvårlige arrangementet Tech, Hugs & Rock ‘n’ Roll på Havet 6. juni, hvor hele Trondheims oppstartsmiljø og digitaliseringsminister Karianne Tung var samlet.
Kontakt:
Prosjektleder
Jan Hassel
Epost: jan.hassel@ntnu.no
Telefon: 906 53 180
Kontor: Hovedbygget, sokkel
Håvard Wibe
Epost: havard.wibe@ntnu.no
Telefon: 41 47 37 68
Kontor: Hovedbygget, sokkel