
NTNU Discovery delte ut 5,75 mill til de smarteste oppfinnerne
De mest lovende oppfinnelsene og bedriftsidéer blant ansatte ved NTNU og Helse Midt-Norge fikk i onsdag 31. august tildelt totalt 5,7 millioner kroner i hovedprosjekt-støtte fra NTNU Discovery.
Støtten gikk til en rekke ulike oppfinnere, blant annet innen medisinsk forskning, konstruksjon og miljøvennlige framstillingsprosesser.
– NTNUs strategi er kunnskap for en bedre verden. NTNU Discovery skal bidra til å skape flere nye bedrifter, sier prorektor for nyskapning ved NTNU, Toril Hernes, som overrakk sjekkene til de seks ulike oppfinnere på Gruva på Gløshaugen.
Nanoteknologisk gjennombrudd
Blant de som fikk støtte, var Cleana ved professor Magnar Bjørås på Institutt for klinisk og molekylær medisin. Det samme miljøet var involvert i lynutviklingen av effektive korona-tester i 2020.
Prorektor for nyskaping Toril A. Nagelhus Hernes gir ut 1 million til Cleana v/Adeel Manaf og professor Magnar Bjørås.
– Cleana er en unik nanomaskin som kan gå inn i celler og cellekjerner. Nanopartikler dekkes med enzymer og proteiner som kan utføre spesifikke operasjoner inne i cellekjernen hvor arveanlegget er, uten å bryte ned cellen, sier professor Magnar Bjørås.
Arbeidet med Cleana er et direkte resultat av samarbeidet som oppstod under utviklingen av koronatesten, som også tok i bruk nanopartikler.
– Nå ser vi på andre muligheter og å utvide anvendelsesområdet av nanoteknologi innen medisinsk molekylærbiologi. Cleana hadde aldri skjedd uten pandemien, sier han.
Støtten fra NTNU Discovery er viktig for å videreutvikle teknologien.
– Vi står på et stadium hvor vi har en pilot som må bli validert, og det koster penger. Per i dag har vi ikke finansering for å gjøre det, men det får vi gjennom NTNU Discovery, sier Magnar Bjørås.
DISSE FIKK STØTTE
Disse oppfinnelsene ble tildelt 1 millioner kroner NTNU Discovery:
Aldera: Målrettet strålebehandling
Aldera er et farmasøytisk verktøy for målretta strålebehandling ved hjelp av nanopartikler.
ClayColor: Miljøvennlig fargestoff
ClayColor er et fargestoff basert på leirmineraler. Framstillingen er langt mer miljøvennlig sammenlignet med syntetiske fargestoffer, som i dag lages av råolje.
Cleana: Bedre epigenisk profilering
Cleana er en nanomaskin for kromatinprofilering til bruk i diagnostikk og forskning.
EkkoPOS-II: Forenkle ultralydundersøkelse
EkkoPOS-II skal gjøre ultralydundersøkelsene enklere og raskere.
MRC-forbindelse: Sterkere trekonstruksjoner
MRC-forbindelse for trebygg (moment resistant connection) er en konstruksjonsmetode som gir muligheter for solide rammekonstruksjoner uten diagonaler og skjærevegger, og forenkler avstivning av bygninger.
OxyPatch: Livreddende sensor
OxyPatch er en liten sensor som måler oksygennivået i hjernen og sender kontinuerlig informasjon til en integrert skjerm.
Andre nyheter
NTNU Discovery tildeler millionbeløp til innovative forskere
Ny revolusjonerende ultralydteknikk. En smart sensor som automatisk overvåker tilstanden til elektriske maskiner. Torsdag 9. november delte NTNU Discovery ut én million kroner hver til to lovende innovasjonsprosjekter utviklet av forskere og ansatte ved NTNU og Helse Midt-Norge.
Delte ut millionbeløp til NTNU-oppfinnere
Et potensielt gjennombrudd i behandlinga av Alzheimer og metode for tidligere diagnostisere CP hos spedbarn var to av oppfinnelsene som mottok én million kroner hver av NTNU Discovery i dag.
Nye søknadsfrister for hovedprosjekt
Du kan straks søke om støtte til hovedprosjekt med inntil 1.000.000 kroner for ansatte og 300.000 for studenter. Søknadsfrist i 2023 er 1. mars og 15. september.
Utvikler bedre verktøy for diagnostikk av prostatakreft
Ved hjelp av kunstig intelligens har forskere ved NTNU utviklet et verktøy som kan gjøre diagnostikk av prostatakreft bedre og mer effektivt.
Kurser sykepleiere til å stikke av med legeoppgaver
Skal utvikle opplæringsprogram for øyeinjeksjoner.
Kontakt:
Prosjektleder
Jan Hassel
Epost: jan.hassel@ntnu.no
Telefon: 906 53 180
Kontor: Hovedbygget, sokkel
Håvard Wibe
Epost: havard.wibe@ntnu.no
Telefon: 41 47 37 68
Kontor: Hovedbygget, sokkel
