Seks ulike grupper fikk totalt tildelt 5,75 millioner kroner under en seremoni på studentinnovasjonslokalet Gruva på NTNU.

NTNU Discovery delte ut 5,75 mill til de smarteste oppfinnerne

De mest lovende oppfinnelsene og bedriftsidéer blant ansatte ved NTNU og Helse Midt-Norge fikk i onsdag 31. august tildelt totalt 5,7 millioner kroner i hovedprosjekt-støtte fra NTNU Discovery.

Støtten gikk til en rekke ulike oppfinnere, blant annet innen medisinsk forskning, konstruksjon og miljøvennlige framstillingsprosesser.

– NTNUs strategi er kunnskap for en bedre verden. NTNU Discovery skal bidra til å skape flere nye bedrifter, sier prorektor for nyskapning ved NTNU, Toril Hernes, som overrakk sjekkene til de seks ulike oppfinnere på Gruva på Gløshaugen.

Nanoteknologisk gjennombrudd

Blant de som fikk støtte, var Cleana ved professor Magnar Bjørås på Institutt for klinisk og molekylær medisin. Det samme miljøet var involvert i lynutviklingen av effektive korona-tester i 2020.

Prorektor for nyskaping Toril A. Nagelhus Hernes gir ut 1 million til Cleana v/Adeel Manaf og professor Magnar Bjørås.

– Cleana er en unik nanomaskin som kan gå inn i celler og cellekjerner. Nanopartikler dekkes med enzymer og proteiner som kan utføre spesifikke operasjoner inne i cellekjernen hvor arveanlegget er, uten å bryte ned cellen, sier professor Magnar Bjørås.

Arbeidet med Cleana er et direkte resultat av samarbeidet som oppstod under utviklingen av koronatesten, som også tok i bruk nanopartikler.

– Nå ser vi på andre muligheter og å utvide anvendelsesområdet av nanoteknologi innen medisinsk molekylærbiologi. Cleana hadde aldri skjedd uten pandemien, sier han.

 Støtten fra NTNU Discovery er viktig for å videreutvikle teknologien.

– Vi står på et stadium hvor vi har en pilot som må bli validert, og det koster penger. Per i dag har vi ikke finansering for å gjøre det, men det får vi gjennom NTNU Discovery, sier Magnar Bjørås.

DISSE FIKK STØTTE

Disse oppfinnelsene ble tildelt 1 millioner kroner NTNU Discovery:

Aldera: Målrettet strålebehandling

Aldera er et farmasøytisk verktøy for målretta strålebehandling ved hjelp av nanopartikler.

ClayColor: Miljøvennlig fargestoff

ClayColor er et fargestoff basert på leirmineraler. Framstillingen er langt mer miljøvennlig sammenlignet med syntetiske fargestoffer, som i dag lages av råolje.

Cleana: Bedre epigenisk profilering

Cleana er en nanomaskin for kromatinprofilering til bruk i diagnostikk og forskning.

EkkoPOS-II: Forenkle ultralydundersøkelse

EkkoPOS-II skal gjøre ultralydundersøkelsene enklere og raskere.

MRC-forbindelse: Sterkere trekonstruksjoner

MRC-forbindelse for trebygg (moment resistant connection) er en konstruksjonsmetode som gir muligheter for solide rammekonstruksjoner uten diagonaler og skjærevegger, og forenkler avstivning av bygninger.

OxyPatch: Livreddende sensor

OxyPatch er en liten sensor som måler oksygennivået i hjernen og sender kontinuerlig informasjon til en integrert skjerm.

Andre nyheter

Sommer i Tyrol

Coline Senior byttet ut strandliv i ferien med fem hektiske dager på IECT sommerskole for akademiske entreprenører i Wattens i Østerrike. 

Skaper overskudd av overskudd

Sparebank 1 Midt-Norge (SMN) har vært en sentral partner for NTNU Discovery siden oppstarten i 2011. Banken har bidratt med årlige millionbeløp for å videreutvikle ambisiøse idéer fra ansatte og studenter på NTNU og Helse Midt-Norge.

Kontakt:

Prosjektleder
Jan Hassel
Epost: jan.hassel@ntnu.no
Telefon: 906 53 180
Kontor: Hovedbygget, sokkel

Håvard Wibe
Epost: havard.wibe@ntnu.no
Telefon: 41 47 37 68
Kontor: Hovedbygget, sokkel

Ta idéen din videre