App skal gi råd om best mulig trening i forbindelse med menssyklus.
Tekst: Anne-Lise Aakervik
Kvinnelige utøvere rapporterer om lite kunnskap om egen syklus i forbindelse med trening på toppnivå. En digital plattform som logger informasjon om utøverne, skal hjelpe både utøvere og trener med kunnskapsbaserte råd.
Kvinnelige toppidrettsutøvere, her representert ved langrennseliten, har mye å hente på å overvåke syklusen. Det viser seg at få har kunnskap om hvordan de best trener og restituerer seg i forbindelse med menstruasjonssyklusen. Foto: Sandro Halank, (Creative Commons Wiki)
– Vi ønsker at utøverne skal kunne overvåke og registrere spesifikke endringer gjennom syklusen som påvirker treningseffektivitet og prestasjon. De skal også kunne gi trenerne sine tilgang til data, slik at de er innforstått med situasjonen og kan legge opp trening deretter.
Det sier Vikram Singh Parmar(foto: synlig.no) som er innovasjonsleder ved Senter for Toppidrettsforskning, (SenTIF), NTNU. De samler nå inn data fra utøvere slik at appen kan testes ut. Den gjør det mulig for idrettsutøverne å logge endringer i forbindelse med menstruasjonssyklus på mange nivå.<
– Selv i et så opplyst og likestilt land som Norge er menstruasjon noe man ikke snakker om, sier Parmar. Heller ikke i toppidretten. Derfor ønsket vi å gjøre noe med det for idrettsutøvere, og midler fra NTNU Discovery har gjort det mulig.
Mangler kunnskap og innsikt
Etter hvert skal dette bli en læringsplattform som både utøvere og trenere kan benytte. Gjennom fokusgruppen fant de ut av det er mangel på både basiskunnskap og utdanning for trenere om hvordan kvinners menstruasjonssyklus slår ut med hensyn til å trene hardt og prestere på gitte tidspunkt gjennom sesongen. Også utøverne mangler kunnskap, og erfarer endringer gjennom syklusen.
I en studie nylig gjennomført av forskere ved SenTIF viser at en høy andel av utøverne opplevde klare endringer i både fysisk form og prestasjon gjennom fasen. Og det var spesielt i blødningsperioden at de opplevde å prestere dårlig og være i dårligst form. Studien ble publisert i International Journal of Sports Physiology and Performance i juni 2020.
– Den største overraskelsen var kanskje at kun 8% av deltagerne mente de hadde nok kunnskap om menstruasjonssyklusen i relasjon til trening, og bare 27% sa de snakket om dette med trenerne sine, sier professor Øyvind Sandbakk som er en av forfatterne bak studien og involvert i app-utviklingen.
Kunnskapsbasert plattform
Det er altså ingen tvil om at det er nødvendig med mer kunnskap, både hos utøvere og trenere. Og dette er oppgaven til appen, som skal omdanne inputen fra utøverne til anbefalinger om trening og restitusjon ut fra hvor man er i syklusen. Altså individtilpasset beslutningsstøtte for trening, og det er stor interesse for dette blant trenerne. De vil vite mer og ønsker god informasjon som gjør at de kan legge mer til rette.
– Jeg tror vi blir litt for opptatt av blødningsfasen en gang i måneden, mens det i virkeligheten skjer det svært dramatiske fluktuasjoner av hormonene gjennom hele syklusen, sier Ph.d. student Madison Taylor, og vi tror at kunnskap om dette er viktig å ha, i tillegg til menstruasjonen.
Taylor er tilknyttet SenTIF og Discovery-prosjektet, og tar Ph.d. ved Universitetet i Tromsø.
Del og tren
I appen kan utøverne velge hva de deler med treneren sin. Det kan for eksempel være når de får mens, hvilke fysiske symptomer de har, som smerter, muskelverk el.lign. Mye forskning har sett på symptomer på regulær basis som f.eks. magekramper, vonde muskler og dårlig søvnkvalitet. Når utøveren logger slike symptomer gjennom tre sykluser vil appen kunne forutse når man skal ha menstruasjon, i tillegg vil den også varsle at det innebærer dårlig søvn 3-4 dager i forveien. Ved å ha denne kunnskapen kan trener og utøver legge til rette for ekstra hvile disse dagene.
– Vi utvikler en analysedel i appen som vil gi skreddersydde opplegg for utøverne tilpasset syklusen. Da kan de trene på måter som gjør kroppen bedre, og ikke bryter den ned. Appen vil anbefale trening med mer hviletid for eksempel basert på erfaring om søvnløse netter, sier Madison Taylor(foto: privat).
Planlagt trening
Først og fremst skal trenerne se på data fra utøvere. Den typiske trener planlegger treningsmåte og mengde måneder og kanskje år på forhånd. Med en slik monitorering kan man legge til rette for at treningen ikke kolliderer med de forutsette symptomene man får ifølge syklusen sin.
– Denne appen kan brukes av alle kvinner som trener, sier Taylor. Bare i Norge er det over 800 000 kvinner registrer i idrettslag. Det er så mange aktive kvinner som ser etter råd og vil ha informasjon om dette.
Det skjer mye på dette feltet i Norge nå, og vi er et motivert team i Trondheim, som ønsker å bli eksperter på dette, sier Vikram Singh Parmar. – Vi samarbeider blant annet godt med FENDURA-prosjektet, som kartlegger menstruasjonssyklusen og kvinnelige syklus i forbindelse med utholdenhetsidretter.
Målsettingen for teamet bak registrering av syklus ønsker å få appen i bruk så raskt som mulig for å samle erfaringer og deretter etablere kunnskapsbaserte treningsanbefalinger for både utøvere og trenere.
Prosjekter og nyheter
Kontakt:
Prosjektleder
Jan Hassel
Epost: jan.hassel@ntnu.no
Telefon: 906 53 180
Kontor: Hovedbygget, sokkel
Håvard Wibe
Epost: havard.wibe@ntnu.no
Telefon: 41 47 37 68
Kontor: Hovedbygget, sokkel