Kunnskapsmangel gir kattepine

Hvis katter skal leve opp til ryktet om å ha ni liv, må katteeiere få mer kunnskap om kjæledyrene som okkuperer fanget vårt mens vi ser på TV og holder oss med selskap når vi går på do. 

Tekst: Per Steinar Moen
Foto: Kristoffer Wittrup

Nå ønsker en gjeng med studenter å gjøre det lettere å få katter til å ha det bra. NTNU-studentene Elin Haugum og Andreas Leander Karlsen Berg er en del av Tibby. Gruppen deres har nettopp fått tildelt 75.000 kroner i forprosjektmidler fra NTNU Discovery for å utvikle en app som skal hjelpe katteeiere med å forbedre helsen og livskvaliteten til landets 750.000 huskatter. 

«Vi starta da vi fikk disse to kattepusene våre», sier Elin og snakker om smånervøse Bønna på åtte år, som har gjemt seg langt under sofaen, og den mer nysgjerrige Frosk på to år, som øver på klatring i vinduskarmen. «Da fant vi ut at det var mangel på informasjon om produkter og tjenester tilpasset spesifikt til katter».

Ulike behov

Selv om du finner en god del generell informasjon om katter, har de svært ulike behov avhengig av blant annet rase, alder og kjønn. «For eksempel er det mange som ikke vet at steriliserte katter har økt risiko for overvekt, som igjen kan føre til urinstein og nyreproblemer. Eller at Maine Coon er utsatt for hjerteproblemer. Det er så mange ting man må passe på, at selv oppdrettere synes det er vanskelig å holde styr på alt sammen», sier hun. 

Jørgen Avdal mottar en millioner kroner til hovedprosjektet fra prorektor for nyskapning, Toril Hernes

Elin Haugum med huskatten Frosk og Andreas Leander Karlsen Berg med huskatten Bønna.

Samtidig som hun ble katteeier, tok Elin faget teknologiledelse som en del av mastergraden i datateknologi på NTNU. Hun fikk i oppgave å utforske et produkt og markedsmuligheter. Kunne landets 400.000 hjem med katter ha et udekket behov?

Hun saumfarte Facebook etter grupper om katter. «Jeg joina alle, for jeg er sjøl glad i katter.» Deretter delte hun en markedsundersøkelse på grupper med navn som Katteelskere, Norges Katter og Kattens atferd og helse og fikk mange og entydige tilbakemeldinger fra de langt over 1000 respondentene. 


Unødvendige lidelser

Svarene de fikk tilbake var ikke hyggelig lesning. Det var flere som hadde problemer med å finne informasjon. «Katter dør fordi folk ikke har kunnskap», konkluderer Elin. Veterinærregistre og data fra undersøkelsen viser at mange katter lider og dør unødvendig – eller blir dumpet – fordi eierne ikke har nok informasjon og kunnskap til å håndtere kattene. Mange sykdommer og plager hos katter kunne blitt forebygget med mer kunnskap om fôr, stimuli og enkel medisinsk behandling. 

«Nei, herlighet!», utroper Elin. «Hvis det her kan forebygges med informasjon, hvorfor får ikke folk tak i den her informasjonen?»

Deres løsning er å utvikle en bruksanvisning for katter i form av appen Tibby. I denne appen skal katteeiere kunne journalføre kattens helsedata og eventuelle symptomer og få skreddersydde, kvalitetssikrede råd og informasjon tilbake. Appen skal kunne veilede ved sykdom og gi svar på en del hverdagslige bekymringer. «Er det ekte planter?», spør Elin litt bekymret når Frosk viser stor nysgjerrighet møterommets plastflora. En tilsynelatende uskyldig plante kan være meget giftig for en nysgjerrig katt. Tulipaner, liljer og eføy står på listen over vanlige stueplanter som ikke bør inntas av pus – og hvis katten din har spist av en stueplante, vil appen kunne rådgi deg. 

Terje Fagerholt

Appen Tibby skal etter planen lanseres til sommeren. Da skal du kunne journalføre symptomer og få skreddersydde råd og artikler. 

Alt om din katt

Andreas er lærerstudent, produktsjef og medkatteeier. Han viser fram en tidlig uferdig versjon av Tibby. «Appen skal være en hub for alt for katt, både generell informasjon om kattehold, men også personlige anbefalinger for akkurat din katt», sier han. 

Du kan blant annet velge å journalføre vekt og spisevaner, så vil appen kunne gi deg råd og varsel. Du vil bli påminnet om vaksine og medisinering. Ved hjelp av kunstig intelligens skal du få presentert kortfattede oppsummeringer som er relevante for din katt. Avmagret katt? Tibby gir deg bakgrunnsartikkel og produktanbefalinger fra relevante partnere. 

«Mange tenker at katter er selvdrevne dyr og de ordner seg selv: spiser når de er sultne og drikker vann når de trenger det», sier han og nevner et område hvor katter skiller seg ut fra hunder. «Katter er ørkendyr. De får 80 prosent av vanninntaket fra maten sin, så hvis du mater dem med tørrfôr hver dag, blir det 80 prosent mindre vann. Du må passe på at katten har flere drikkeplasser, ikke nær maten, ikke nær toalettet, ikke nær steder det er masse lyder. Det er mye å ta hensyn til når du skal ha katt», sier Andreas. 

Deler av pengene fra forprosjektet har blitt brukt å reise til den internasjonale katteføderasjonen (FIFe) sitt World Show, som ble avholdt utenfor Stokke i fjor. Der kom de i kontakt med mange aktører og oppdrettere som kunne bekrefte at det var et behov for å tilby mer målrettet informasjon til katteeiere. 

Hossein Ehya ved Institutt for elektrisk energi

Nå skal katter som Frosk få en digital bruksanvisning i form av appen Tibby.

Samarbeid

Kjæledyrsmarkedet, i form av dyrebutikker, veterinærer og andre som tilbyr varer og tjenester til våre kjæledyr, er i kraftig vekst. Ifølge forsikringsselskapet Agria bruker for eksempel over 40 prosent av hundeeiere mer enn 1000 kroner måneden på sitt kjæledyr. Selv om katteeiere bruker noe mindre enn hundeeiere, kan vi regne med at nordmenn bruker i hvert fall mellom 10 og 20 milliarder kroner årlig på sine kjæledyr.

Tibby har vært i dialog med blant annet fôrprodusenten Royal Canin, Foreningen for Norske Etologer (studiet av dyrs adferd) og dyrebutikker. Tanken er at appen skal være gratis for katteeiere, mens produsenter og tjenestetilbydere kan bidra med informasjon og tilby relevant og skreddersydd produktanbefaling.

Appen skal etter planen lanseres til sommeren, etter at gjengen bak Tibby har gjennomført 6AM Accelerator-programmet, som hjelper gründere innen tech-bransjen. Første versjon vil fokusere på journalføring av symptomer og informasjon, men på sikt vurderer de å legge til integrasjon med smarte dingser som pulsmålere og forumløsning. Og kanskje blir det rom for andre kjæledyr etter hvert.

«Vårt mål er å bedre kattehelsa og kattevelferden, med tiden også dyrevelferd generelt», sier Elin.

Foruten Elin og Andreas, består Tibby av Simon Sandvik Lee, Einride Osland Brodahl, Charlotte Gereke og Alice Zheng. Se mer på tibby.pet.

Andre nyheter

Millioner til banebrytende idéer

Lyddempende paneler limt sammen av sopp. Avansert mikroskopkamera som filmer hjerneceller på aktive forsøksdyr. Miljøvennlig gassinjektor til øyekirurgi som reduserer risikoen for komplikasjoner og klimautslipp. Dette var noen av de innovative oppfinnelsene som ble tildelt NTNU Discoverys hovedprosjektmidler ved utdelingsseremonien på Gruva på Gløshaugen torsdag 7. november.

Operasjon og innovasjon

Helse Midt-Norge RHF er en trofast hovedsamarbeidspartner til NTNU Discovery. Det betyr at alle ansatte i regionens største arbeidsplass, rundt 22.000 i tallet, kan få støtte til å teste ut om idéene sine har et kommersielt potensial. 

Kontakt:

Prosjektleder
Jan Hassel
E-post: jan.hassel@ntnu.no
Telefon: 906 53 180
Kontor: Hovedbygget, sokkel

Håvard Wibe
E-post: havard.wibe@ntnu.no
Telefon: 41 47 37 68
Kontor: Hovedbygget, sokkel

Ta idéen din videre