Mottakerne av hovedprosjekt-støtte i 2023
Mottakere av NTNU Discovery hovedprosjekt i 2023. Foto: Lars-Erik Berg.

Delte ut millionbeløp til NTNU-oppfinnere

12.05.23

Et potensielt gjennombrudd i behandlinga av Alzheimer og metode for tidligere diagnostisere CP hos spedbarn var to av oppfinnelsene som mottok én million kroner hver av NTNU Discovery i dag.

Totalt var det fire forskningsteam fra NTNU som mottok millionstøtte for å videreutvikle sine oppfinnelser.

Ioanna Sandvig, professor innen nervovitenskap, leder et team sammen med Axel Sandvig, som kan stå foran et banebrytende gjennombrudd innen behandling av Alzheimer. Å utvikle nye medisiner for å bekjempe Alzheimer har vist seg å være svært vanskelig og kostbart. 98 prosent av prosjektene har feilet, mens øvrige prosjekter har blitt for kostbare, hatt for liten effekt eller for store bivirkninger.

Prorektor for nyskapning ved NTNU, Toril Hernes (t.v.) deler ut 1 milllioner kroner til Katrine Sjaastad Hanssen og prosjektleder Ioanna Sandvig ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap. Foto: Lars-Erik Berg.

Ny bruk av eksisterende medisin

Teamet til Ioanna Sandvig har gått en annen vei: De har oppdaget at en kombinasjon av to allerede eksisterende kreftmedisiner har gitt svært lovende resultat i dyreforsøk. Funnene deres har vekket såpass mye oppsikt at de allerede har lisensiert metoden til et farmasøytisk selskap.

– Vår metode har vist seg å effektivt redusere proteinansamling i hjernen og forbedre hjernefunksjonen, inkludert hukommelse. Med støtte fra NTNU Discovery vil vi kunne generere flere resultater og undersøke hvordan disse to medisinene virker sammen, uttaler hun.

Som forsker er hun forsiktig optimistisk. Hvis de lykkes, vil det representere et betydelig gjennombrudd innen behandling av Alzheimer-pasienter. Bruk av eksisterende medisiner som allerede er utviklet og godkjent for menneskelig bruk, er langt billigere og sikrere enn å utvikle en helt ny medisin.

Følgende andre prosjekter fikk også støtte

Lars Adde leder et prosjekt som har utviklet et verktøy å diagnostisere spedbarn med celebral parese med hjelp av bevegelsesanalyse av video og kunstig intelligens. Modellen kan avsløre CP allerede tre måneder etter fødselen, mens det i dag kan gå ett til to år før en endelig diagnose blir fastslått.

Mirta Mittelstedt Leal de Sousa leder et team som utvikler proteinbærende nanokuler som kan binde større mengde antistoffer enn markedsledende produkter i dag. Dette kan potensielt gi en mer nøyaktig og effektiv behandling av kreft og andre sykdommer.

Verana Hagspiel og Semyon Fedorov mottok støtte til å videreutvikle programvaren Prodecs, som skal gi et enklere og bedre beslutningsgrunnlag i utbygningsprosjekter innen energibransjen. Selv om det er stor økonomisk usikkerhet knyttet til slike prosjekter, er evaluering og beslutningstaking ofte forenklet. Med Prodecs vil bransjen være bedre rustet til å forutsi hvilke prosjekter som vil være økonomisk bærekraftige.

Andre nyheter

Skaper overskudd av overskudd

Sparebank 1 Midt-Norge (SMN) har vært en sentral partner for NTNU Discovery siden oppstarten i 2011. Banken har bidratt med årlige millionbeløp for å videreutvikle ambisiøse idéer fra ansatte og studenter på NTNU og Helse Midt-Norge.

Kontakt:

Prosjektleder
Jan Hassel
Epost: jan.hassel@ntnu.no
Telefon: 906 53 180
Kontor: Hovedbygget, sokkel

Håvard Wibe
Epost: havard.wibe@ntnu.no
Telefon: 41 47 37 68
Kontor: Hovedbygget, sokkel

Ta idéen din videre